Prikkemaskiner


Selvkørende prikkemaskine, Verti-Drain 7007.

Prikkemaskiner prikker spyd ned i jorden, og efterlader huller, så luft og vand bedre kan trænge gennem jorden. Prikkemaskiner kan monteres med spyd i flere former, tykkelser og længder, og der findes hugpiber, som er hule rør, der tager vækstlaget med op til overfladen.

Formålet med prikning med massive spyd er at:

  • Modvirke overfladekomprimering
  • Sikre en bedre vandgennemstrømning
  • Sikre et bedre luftskifte


Prikkemaskine monteret med hugpiber, Verti-Drain 7007.

Formålet med prikning med hugpiber er at fjerne filt, og samtidig anvendes metoden i forbindelse med eftersåning og topdressing. Desuden kan brug af hugpiber gradvis medvirke til at udskifte vækstlaget.

Husk at der altid skal prikkes i forskellige dybder lige meget om det er med hugpiber eller med massive spyd. Ellers kan der dannes en hård sål under prikkedybden, som vand og rødder har svært ved at trænge igennem.

Udover prikkere kan der anvendes andre maskiner til at lufte og løsne jorden. Såkaldte ”Verti-Quake” eller ”Earth-Quake” løsner den komprimerede jord vha. roterende knive, som laver små ”jordskælvs-lignende” rystelser i jorden, hvorved der løsnes op og dannes sprækker. Maskinerne arbejder i dybder på 25 eller 38 cm. ”Verti-Quake” skal helst anvendes i perioder, hvor jorden ikke er alt for tør, da de sprækker, som dannes i overfladen efter de roterende knive ellers kan have svært ved at lukke til og vokse sammen igen.


Kilde: Sandmosen, KompetenceCenter for Det Grønne Område, Karin Juul Hesselsøe, Juli 2007